Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Απολογισμός γιορτής



Αγαπητοί φίλοι!

Ήρθε η ώρα να κάνουμε τον απολογισμό μας, να πούμε τα "ευχαριστώ" μας και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για τη φετινή χριστουγεννιάτικη γιορτή. 
Τα σχόλια που ακούμε είναι -σε γενικές γραμμές- θετικά. Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα και πλουσιότερα, όμως γίνανε πάρα πολλά αν κανείς λάβει υπόψη του ότι το κόστος της γιορτής ήταν σχεδόν μηδαμινό, ότι στηρίχτηκε αποκλειστικά σε βοήθεια εθελοντική και ευγενικές χορηγίες. Κι αυτό θέλουμε να είναι το μήνυμα της δράσης: η αλληλεγγύη, η προσφορά, η θετική στάση στη ζωή και η προσήλωση σε ένα στόχο μπορεί να κάνει θαύματα. Κι αυτό θα πρέπει να έχουμε στο νου μας όταν ονειρευόμαστε ένα αλλιώτικο σχολείο, ένα σχολείο ανοιχτό, προοδευτικό, ασφαλές, καινοτόμο και πηγή δημιουργίας, πρωτοπόρας γνώσης και κοινωνικής ευαισθησίας. Ας το διεκδικήσουμε όλοι μαζί

Σειρά έχουν τα "ευχαριστώ". Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους παρακάτω:
  • Όλους τους εθελοντές-γονείς που πρόσφεραν στον μπουφέ, στα εργαστήρια και στις υπόλοιπες δραστηριότητες, καθώς και στο στήσιμο και ξεστήσιμο της γιορτής. Χωρίς αυτούς η γιορτή δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
  • Τη Θεατρική Ομάδα Τούμπας
  • Τον κ. Κοφίνα Κώστα και την blueberry productions για την ηχητική εγκατάσταση
  • Το Συνεδριακό Κέντρο POLIS για τα εδέσματα και τα νερά
  • Τα Σούπερ Μάρκετ ΜΑΣΟΥΤΗΣ για τους χυμούς
  • Τον κ. Μανδώρα Δημήτρη για το δέντρο που στολίσαμε
  • Την εταιρεία Φωτοδιάσταση-Ι.ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΝΟΣ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΑΒΕΕ για τα λαμπάκια του δέντρου
  • Την εταιρεία LEROY MERLIN για τρία σετ λαμπάκια εσωτερικού χώρου
  • Το ζαχαροπλαστείο ΦΡΑΤΖΟΛΙΝΟ για 4 κιλά μελομακάρονα
  • Τον κ. Ματανάκη Γιώργο για το κρασί
  • Τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη για το δέντρο που βρίσκεται στην εσωτερική σκάλα του σχολείου
  • Τη Διευθύντρια του σχολείου μας, κ. Κρυσταλλία Τζιρίτη, για την αμέριστη υποστήριξη και βοήθεια σε ό,τι χρειαστήκαμε. 
Εκτός από μία μικρή πικρή γεύση για όσες οικογένειες του σχολείου δεν μπόρεσαν (ή δεν θέλησαν) να είναι κοντά μας την Κυριακή, το ΔΣ του Συλλόγου είναι χαρούμενο που η πρώτη αυτή δράση του αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό. Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε με την ίδια διάθεση τόσο σε τέτοιου είδους δράσεις όσο και στις διεκδικήσεις μας.
Χρόνια Πολλά σε όλους!

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικα στολίδια

Πηγή: http://www.soulouposeto.gr/

Αγαπητοί γονείς!


Με φρέσκιες ακόμα τις εντυπώσεις της χθεσινής γιορτής (ευχαριστίες, φωτογραφίες και απολογισμός σε επόμενη ανάρτηση), ανταποκρινόμαστε σε αίτημα πολλών μαμάδων που συμμετείχαν στο εργαστήρι στολιδιών και δίνουμε την περιβόητη συνταγή για τα ζυμαρένια στολίδια. Χαιρόμαστε πολύ που η προσέλευση στο εργαστήρι ήταν μεγάλη και η δημιουργικότητα ακμαία και ζωντανή. 

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζυμάρι
Δόση για περίπου 25 στολίδια:
1 ποτήρι σόδα φαγητού (τα κάνει να γυαλίζουν σα να έχουν γκλίτερ)
1/2 ποτήρι κορν φλάουρ 
1/2 ποτήρι νερό

Βράζουμε το μείγμα ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Το αφήνουμε να κρυώσει -όχι να παγώσει ή να ξεραθεί- για να γίνει ζύμη (πιο γρήγορα θα γίνει αν το βγάλουμε από την κατσαρόλα). Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα αντικολλητικό χαρτί και σε πάχος μέχρι 1 εκατοστό και κόβουμε σχήματα με τις φόρμες των μποσκότων. Κάνουμε τρύπες για το σχοινάκι με ένα καλαμάκι και αφήνουμε τα στολίδια μας να στεγνώσουν και να σκληρύνουν για 24 ώρες (μακριά από τα παιδιά, γιατί με το παραμικρό άγγιγμα τρίβονται, αν δεν έχουν στεγνώσει καλά). 
Τέλος, περνάμε χαρούμενες και δημιουργικές στιγμές με τα παιδιά μας διακοσμώντας τις δημιουργίες μας! 

Καλή επιτυχία.

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Δήλωση συμμετοχής στο βιωματικό εργαστήρι



Αγαπητοί γονείς!
Φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι την Κυριακή είναι η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας. Σας περιμένουμε όλους στις 11πμ.
Μία από τις δράσεις που θα φιλοξενήσει η γιορτή είναι το βιωματικό εργαστήρι με τίτλο: "ΡΟΥΑΝΤΑ: το δικαίωμα καθολικής πρόσβασης στην εκπαίδευση" που θα υλοποιήσει ο μπαμπάς του σχολείου μας, Θοδωρής Γούτας. Σχετικό πληροφοριακό υλικό μπορείτε να βρείτε εδώ και περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του προγράμματος Send my Friend to School της ActionAid. 
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο και τη δράση της ActionAid Ελλάς, θα συναντήσουν τους πέντε εκπαιδευτικούς που ταξίδεψαν στη Ρουάντα (μεταξύ αυτών και ο Θοδωρής Γούτας), θα παίξουν μικρά σκετσάκια, θα ζωγραφίσουν για τους μικρούς μαθητές που ζουν τόσο μακριά, αλλά που θα μπορούσαν να γίνουν πρώτα φιλαράκια.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΕΔΩ

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Η δική μας χριστουγεννιάτικη γιορτή

Γονείς, το νου σας!
Σε λίγες μέρες φτάνει η χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργανώνουμε εμείς, οι γονείς και κηδεμόνες του σχολείου. Με πολύ ενθουσιασμό, διάθεση, κόπο και αγωνία σχεδιάσαμε ένα πρωινό που θα περιλαμβάνει κατασκευές, αφήγηση παραμυθιών, βιωματικά εργαστήρια και άλλα πολλά. 
Απαραίτητα αξεσουάρ: τριγωνάκι για να τραγουδήσουμε τα κάλαντα, αγιοβασιλιάτικο σκούφο και ένα γάλα εβαπορέ για την PRAKSIS, τη γνωστή MKO που συλλέγει γάλα για τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. 
Σας περιμένουμε!


Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Απόφαση Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το ΕΥΖΗΝ


Εκδόθηκε η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν (Εθνική Δράση Υγείας για τη Ζωή των Νέων) του ΥΠΑΙΘ, για το οποίο ακούστηκαν πολλές ενστάσεις και διαμαρτυρίες από τους γονείς ως προς τη νομιμότητα της συλλογής στοιχείων των παιδιών. Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται το εξής:

"Η Αρχή διαπιστώνει, κατά πλειοψηφία, ότι το Πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν. του Υπουργείου
Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως εφαρμόσθηκε το σχολικό έτος 2013-2014, δεν πληροί
τις προϋποθέσεις νομιμότητας για τους αναφερθέντες στο ιστορικό της παρούσας λόγους,
και καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων:

1. Να μεριμνήσει για την ανωνυμοποίηση των μέχρι σήμερα συλλεγέντων προσωπικών
δεδομένων των μαθητών για τους σκοπούς του Προγράμματος Ε.Υ.ΖΗ.Ν. από τη
βάση δεδομένων που τηρεί.
2. Να μεριμνήσει, ώστε να συλλέγονται τα δεδομένα των μαθητών από τις σχολικές
μονάδες για τους σκοπούς του Προγράμματος Ε.Υ.ΖΗ.Ν. μόνο με την έγγραφη
συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων τους καθώς και να καταχωρούνται ανώνυμα
στη βάση δεδομένων που τηρεί προκειμένου να μην υπάρχει καμία δυνατότητα
άμεσης ή έμμεσης ταυτοποίησης των μαθητών.
3. Να ενημερώσει την Αρχή για τις παραπάνω ενέργειες."

Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Χριστούγεννα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας γιορτάζει τα Χριστούγεννα και μας καλεί να γιορτάσουμε μαζί της. Αφήγηση παραμυθιών, μουσική, στολισμός δέντρου. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ και εδώ.

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Χριστούγεννα στον Δήμο μας


Για να ενημερωθείτε για το πλούσιο γιορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, πατήστε εδώ. Κάπου θα συναντηθούμε!

Ρίξε κλωτσιά στο bullying

Πηγή: www.micheleborba.com

Η Δήμητρα Μήτκα, μαμά του σχολείου μας, δημοσίευσε ένα εξαιρετικό κείμενο στο www.mikroimegaloi.gr για τον σχολικό εκφοβισμό, κι εμείς, με την άδειά της, το αναδημοσιεύουμε εδώ. 

Αναρωτιέμαι πως είναι να είσαι ένα επτάχρονο, οκτάχρονο, δεκάχρονο αγόρι στην Ελλάδα σήμερα. 
Οι γονείς σου σου φωνάζουν, τσακώνονται μεταξύ τους μπροστά σου, είσαι 4 με 5 ώρες την ημέρα μπροστά σε μία οθόνη είτε τηλεόρασης, είτε υπολογιστή, είτε tablet και παρακολουθείς ωμή, καθαρή, συνεχιζόμενη βία. Η βία της οθόνης είναι η διασκέδασή σου. 
Τα κινούμενα σχέδια με τους νίντζα, τα τέρατα, τα ρομπότ, τους εξωγήινους που χτυπιούνται με κλωτσιές και μπουνιές ακατάπαυστα, πετούν φλόγες, πυροβολούν, σκοτώνουν, είναι δια-σκε-δα-στι-κά. Το ξύλο και τα κλωτσομπουνίδια είναι στο μυαλό σου ψυχαγωγικά, φυσιολογικά, απαραίτητα, μέρος της αντρικής σου ταυτότητας εν τέλει. Μόλις τελειώσει το «παιδικό» αρχίζεις και μιμείσαι τις κινήσεις, κλωτσάς στον αέρα, κραυγάζεις και παίζεις με τους φίλους σου, σε μεγάλη ένταση, κλωτσομπουνίδια.
Ενίοτε τρως παιδαγωγικές σφαλιάρες από τους γονείς σου, εποικοδομητική κριτική του τύπου «Νόμιζα ότι είσαι έξυπνος αλλά δεν είσαι» από δασκάλους και τιμωρίες πολύ μοντέρνας παιδαγωγικής αντίληψης «Στη γωνία όρθιος να κοιτάς τον τοίχο, α, να, θα σε φωνάζουμε ο γωνιάκας από εδώ και πέρα».
Επίσης οι καλοί γονείς σου που είναι συνήθως απευθείας απόγονοι του αρχαίου Ελληνικού κλέους σε στέλνουν σε τμήματα taekwodο, καράτε, kung-fu και άλλες πολεμικές τέχνες για να «μη γίνεις φλώρος» και για να ξέρεις «να αμύνεσαι».
Την ίδια στιγμή που ζεις σε αυτό ακριβώς το περιβάλλον, το κράτος, οι φωτισμένοι γονείς και δάσκαλοί σου παρακολουθούν σεμινάρια για το bulling για τη βία για τον εκφοβισμό.
Κι ενώ πέφτει ξύλο στο σπίτι, στο σχολείο, στην προπόνηση, στα «παιδικά» κι αυτό θεωρείται φυ-σι-ο-λο-γι-κό και διασκεδαστικό, αν πας να ρίξεις κι εσύ μια παιδαγωγική κλωτσιά σ’ έναν μικρότερό σου πέφτουν επάνω σου όλοι οι μεγάλοι ουρλιάζοντας: «Δεν χτυπάμε ρε», «Θα πας στον σκεφτούλη (sic) να σκεφτείς τι έκανες» κι αν αρχίσεις να κλαις γιατί νιώθεις αδικημένος και μπερδεμένος τρως και μερικές ξυλιές/ σφαλιάρες και σε κλειδώνουν και στο δωμάτιο σου λέγοντας «Θα σε σπάσω στο ξύλο την επόμενη φορά που θα το κάνεις αυτό».
Την ίδια ακριβώς στιγμή που εξελίσσεται αυτή η κατάσταση, η ίδια μαμά, ο ίδιος μπαμπάς που μόλις έχει χτυπήσει/ σφαλιαρίσει/ κλωτσήσει το παιδί του μιλάει με άλλους γονείς για το «τρομερό φαινόμενο του bullying» και για το πού πάει ο κόσμος και η κοινωνία μας.

Δήμητρα Δ. Μήτκα

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Αν όλα τα σχολεία ήταν έτσι...




Έχετε ακούσει για το Σχολείο Φουρφουρά; Αν όχι, μπείτε στο ιστολόγιό του να θαυμάσετε. Εάν ναι, είναι σίγουρο πως ευχηθήκατε να 'ταν έτσι και το δικό μας σχολειό. 
Το Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων είναι η ζωντανή απόδειξη πως τίποτε δεν είναι αδύνατο, τίποτε ανέφικτο. Φτάνουν 2-3 φωτισμένα μυαλά και 10 άνθρωποι να τα υποστηρίξουν. Και έτσι αρχίζει το θαύμα...
Για περισσότερα, πατήστε εδώ.

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Τα μαγικά μαξιλάρια


Το σχολείο μας αυτές τις ημέρες έχει προγραμματίσει επισκέψεις για την παρακολούθηση του θεατρικού έργου "Τα μαγικά μαξιλάρια" του Ευγένιου Τριβιζά από το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης. Λίγα λόγια για το έργο, για την παράσταση, αλλά και φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ
Όσο για το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η παράσταση είναι αυτό. Να μια όμορφη ιδέα για χριστουγεννιάτικο δώρο.