Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Καθαρισμός αυλής


Με πολλή χαρά διαπιστώσαμε πως ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη τήρησε την υπόσχεσή του και την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου έστειλε συνεργείο για τον καθαρισμό της αυλής του σχολείου μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στις διεκδικήσεις μας και ελπίζουμε πως η φροντίδα του προαύλιου χώρου θα συνεχιστεί -όπως ζητήσαμε- σε τακτική πλέον βάση. 
Συνεχίζουμε δυναμικά!

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Αντίστροφη μέτρηση

Είναι κιόλας 25 Νοεμβρίου. Ο χρόνος κυλά, τα Χριστούγεννα έρχονται ολοταχώς κατά πάνω μας. Κι ενώ οι μαμάδες κι οι μπαμπάδες του σχολείου μας έχουν ανασκουμπωθεί και ετοιμάζουν τη χριστουγεννιάτικη γιορτή (αλήθεια, εσύ δήλωσες συμμετοχή;), να μερικές ιδέες για τα ξενόφερτα, αλλά τόσο μα τόσο χαριτωμένα advent calendar, τα ημερολόγια, δηλαδή, που μετρούν αντίστροφα το χρόνο μέχρι τα Χριστούγεννα. Είναι εύκολο να τα φτιάξεις και ευκαιρία να περάσεις ένα δημιουργικό απόγευμα με το πιτσιρικάκι σου. 

1. Ημερολόγιο-δέντρο από την Persia Lou στο www.persialou.com


2. Εάν δεν είχες προβλέψει ή εάν δεν ανακυκλώνεις τα ρολά του χαρτιού υγείας, αυτό δεν είναι για σένα. Στο www.morningcreativity.com

3. Απλό, λιτό, χαρούμενο. Στο www.caseybaudoin.fr
4. Και πάλι ρολά χαρτιού υγείας. Στο www.northstory.ca

5. Οι οδηγίες είναι στα γαλλικά. Αν δεν ξέρεις, βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει. Στο www.madame-citron.fr

6. Σπιρτόκουτα. Πολλά. Στο www.morningcreativity.com







Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικη γιορτή

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΜΑΜΑΔΕΣ/ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ!
Ενόψει της χριστουγεννιάτικης γιορτής που οργανώνει ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου μας, ζητούμε τη βοήθεια των μαμάδων και μπαμπάδων που θέλουν και μπορούν, για να «στήσουμε» όλοι μαζί μία αξέχαστη γιορτινή μέρα.
Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να επικοινωνήσουν στο sgk4dimpylaias@gmail.com ή να έρθουν την Τρίτη 25/11 στις 6μμ μπροστά στην είσοδο του σχολείου.

Σας περιμένουμε!

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο, κ. Καρτάλη

Αγαπητοί γονείς, καλημέρα.

Την Τρίτη 18/11 μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου μας συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ανακύκλωσης (ΔΕ Πανοράματος και Πυλαίας), κ. Ιωάννη Καρτάλη
Στον Αντιδήμαρχο θέσαμε ζωτικής σημασίας ζητήματα που αφορούν το σχολείο, τα οποία, εκτός από την προφορική παρουσίασή τους, συμπεριλήφθηκαν και σε επίσημο έγγραφο που υποβάλαμε στο Δήμο. Το έγγραφο μπορείτε να το δείτε εδώ. Συνοπτικά, τα θέματα που θίγει το έγγραφο αφορούν τα εξής:

1. Η μοναδική σκάλα ανόδου/καθόδου σε συνάρτηση με το πλήθος των μαθητών που την χρησιμοποιούν.
2. Λειτουργία της σκάλας εξόδου κινδύνου ή αντικατάστασή της
3. Ελαιοχρωματισμός κτιρίου και γυμναστηρίου εξωτερικά και εσωτερικά
4. Καθαρισμός προαύλιου χώρου σε τακτική βάση
5. Διαχωρισμός χώρων προαυλισμού των μαθητών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού
6. Ψεκασμός πευκών για κάμπιες

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαμε με τον κ. Καρτάλη προέκυψε, φυσικά, και μία πληθώρα άλλων θεμάτων, για τα οποία λάβαμε τις εξής απαντήσεις/δεσμεύσεις:

1. Οι τομείς αρμοδιότητας του κ. Καρτάλη καλύπτουν μόνο ζητήματα που αφορούν την καθαριότητα, το πράσινο, την ανακύκλωση και τον ηλεκτροφωτισμό
2. Ψεκασμός πευκών για κάμπιες: Το βιολογικό φάρμακο έχει παραγγελθεί και θα τα παραλάβουν εντός της επόμενης εβδομάδας. Δεδομένου ότι διανύουμε την περίοδο ψεκασμού, φαίνεται ότι θα προλάβουμε να ψεκάσουμε εγκαίρως.
3. Καθαρισμός προαύλιου χώρου: Ο Δήμος αναλαμβάνει τον καθαρισμό της αυλής και το κλάδεμα των δέντρων στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς. Από κει και πέρα, ο τακτικός καθαρισμός είναι ευθύνη των καθαριστριών εάν αυτό προβλέπεται από τις συμβάσεις τους. Ενημερώσαμε τη Διευθύντρια, κ. Κρυσταλλία Τζιρίτη, ώστε να το διευθετήσει μέσω της σχολικής επιτροπής. Ο κ. Καρτάλης δεσμεύτηκε να στέλνει μία φορά το μήνα όχημα και εργάτες να καθαρίζουν την αυλή.
4. Ηλεκτροφωτισμός: Ο κ. Καρτάλης εγγυήθηκε ότι θα προβεί άμεσα στην τοποθέτηση δύο προβολέων για τον επαρκή φωτισμό των χώρων της αυλής και της αλάνας έξω από το σχολείο, ώστε να αποτρέπεται η δράση εξωσχολικών κατά τις νυχτερινές ώρες. 
5. Επιπλέον σταθεροί κάδοι μπορούν να τοποθετηθούν με το νέο έτος, οπότε και θα ενεργοποιηθεί ο νέος προϋπολογισμός. Έως τότε, ο Δήμος θα παραχωρήσει δύο πράσινους πλαστικούς κάδους.
6. Ο Αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα τοποθετηθούν παγκάκια περιμετρικά της αυλής.
7. Πίνακας ανακοινώσεων: Θα μας παραχωρηθεί πίνακας ανακοινώσεων για την εξωτερική πόρτα του σχολείου.
8. Ο Αντιδήμαρχος θα μεριμνήσει για την τοποθέτηση κουπαστής στην εσωτερική σκάλα από τη μεριά του τοίχου.

Όσον αφορά τα θέματα που δεν περιλαμβάνονται στις δικές του αρμοδιότητες, ο κ. Καρτάλης μας παρέπεμψε στον κ. Τσογκαρλίδη, με τον οποίο και το ΔΣ του Συλλόγου θα κλείσει άμεσα ραντεβού.

Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, όλα τα παραπάνω αποτελούν προφορικές δεσμεύσεις. Το ΔΣ του Συλλόγου θα παρακολουθεί στενά την πορεία των αιτημάτων μας και θα παρεμβαίνει δυναμικά όποτε αυτό χρειαστεί.    

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

17 Νοέμβρη 1973

Τάσος Αλεβίζος "17 Νοέμβρη 1973"

Για να μην ξεχνούμε ότι η Δευτέρα 17 Νοεμβρίου είναι, πέρα από μέρα μνήμης, μέρα έμπνευσης και για τη δική μας τη ζωή. Για να προασπίζουμε με ό,τι μέσα διαθέτει ο καθένας την ελευθερία, τη δημοκρατία και την παιδεία. 

του ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ

Πάνω στο χώμα το δικό σου λέμε τ' όνομά μας.
Πάνω στο χώμα το δικό σου σχεδιάζουμε τους 
κήπους
και τις πολιτείες μας.
Πάνω στοχώμα σου Είμαστε . 'Εχουμε πατρίδα.
'Εχω κρατήσει μέσα μου την τουφεκιά σου.
Γυρίζει μέσα μου ο φαρμακερός ήχος του
πολυβόλου.
Θυμάμαι την καρδιά σου που άνοιξε κι έρχονται
στο μυαλό μου
κάτι εκατόφυλλα τριαντάφυλλα
που μοιάζουνε σαν ομιλία του απείρου προς τον άνθρωπο.
'Ετσι μας μίλησε η καρδιά σου.

Κι είδαμε πως ο κόσμος είναι μεγαλύτερος
κι έγινε μεγαλύτερος για να χωρά η αγάπη.
Το πρώτο σου παιχνίδι , Εσύ.
Το πρώτο σου αλογάκι, Εσύ.
'Επαιξες τη φωτιά.'Επαιξες το Χριστό.'Επαιξες
τον Αϊ Γιώργη και το Διγενή.
'Επαιξες τους δείχτες του ρολογιού που
κατεβαίνουν τα μεσάνυχτα.
'Επαιξες τη φωνή της ελπίδας εκεί που δεν
υπήρχε φωνή.
Η πλατεία ήταν έρημη. Η πατρίδα είχε φύγει.



Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Καλή αρχή!


Ο καιρός φθινοπώριασε, τα πουλόβερ αερίστηκαν και στις 8:00 το πρωί ξαναβρισκόμαστε νυσταγμένοι στην είσοδο του σχολείου. Καλή σχολική χρονιά, λοιπόν, με λιγότερα προβλήματα, περισσότερες διεκδικήσεις, πρωτότυπες δράσεις και δυναμικό σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. 

Γνωρίζετε οι περισσότεροι πως μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονένων και Κηδεμόνων που πραγματοποιήθηκαν στις 22/10/2014 -με φτωχή, δυστυχώς, συμμετοχή- το ΔΣ διαμορφώθηκε ως εξής:

1. Μοσχόπουλος Λευτέρης, Πρόεδρος
2. Χουρμουζιάδη Έλενα, Αντιπρόεδρος
3. Κοφίνα Χρύσα, Γραμματέας
4. Καραβασίλη Πόπη, Ταμίας
5. Κοσκινιώτη Αθηνά, Μέλος
6. Μοναστηριάδου Κατερίνα, Μέλος
7. Φωτοπούλου Μαρία-Σοφία, Μέλος

Βρισκόμαστε ακόμα στις πρώτες μας αναγνωριστικές συναντήσεις, ενημερωνόμαστε για τα τρέχοντα και εκκρεμή ζητήματα του σχολείου, μετράμε τις δυνατότητές μας και αρχίζουμε να σχεδιάζουμε για το μέλλον. Αυτά στα οποία, όμως, είμασταν από την αρχή ξεκάθαροι και σύμφωνοι όλοι μας είναι τα εξής:

  • Η βελτίωση των συνθηκών στο σχολειό μας και η πλούσια δράση του συλλόγου δεν είναι υπόθεση ενός, τριών ή επτά ατόμων. Είναι υπόθεση όλων μας. Όλοι χρειάζονται, όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν. 
  • Μόνο με διεκδίκηση, πίεση και συλλογική δράση μπορούμε να κερδίσουμε ένα ομορφότερο και ασφαλέστερο κτίριο, εξοπλισμό, πόρους και πληρέστερη υλικοτεχνική υποδομή.
  • Στόχος μας είναι να αναδειχθεί και να ενισχυθεί ο κοινωνικός ιστός του σχολείου (μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικοί) μέσα από δράσεις, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που θα μεταδώσουν στα παιδιά μας την αίσθηση ότι ανήκουν σε μία μικροκοινωνία που προάγει την αλληλεγγύη, την προσφορά, τη συνεργασία, τη δημιουρικότητα και τη φαντασία.
  • Με χαρά θα ακούσουμε κάθε σχόλιο, παρατήρηση, πρόταση για βελτίωση, ιδέα που "θα πέσει στο τραπέζι". Αλλά, θα μας επιτρέψετε να κλείσουμε τα αυτιά μας σε κάθε κακοπροαίρετη κριτική που μόνο στόχο έχει να "γκρινιάξει" και όχι να συμβάλλει επικοδομητικά στις προσπάθειες του Συλλόγου.  
Ο δίαυλος επικοινωνίας είναι πάντα ανοικτός!

Το e-mail του συλλόγου είναι το sgk4dimpylaias@gmail.com, ενώ υπάρχει και σελίδα στο Facebook ("Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 4ου ΔΣ Πυλαίας") στην οποία μπορείτε να γίνετε μέλη.

Καλή αρχή σε όλους μας!
Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 

 

Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο

Αγαπητοί γονείς,
σας προωθούμε ανακοίνωση για την πραγματοποίηση εκδήλωσης από την Ένωση Γονέων Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων του Φιλύρου.


ΠΡΟΣ:- Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη.
          - Συλλόγους Διδασκόντων όλων των σχολείων του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη.



«Πολυτεχνείο, Νοέμβρης 1973 – 41 χρόνια μετά… ενάντια στη λήθη»

Σας καλούμε στην εκδήλωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που διοργανώνει η Ένωση Γονέων Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων του Φιλύρου.
Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Φιλύρου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

  • «Εδώ Πολυτεχνείο» αφιέρωμα της Κατερίνας Μαντέλη (ηθοποιός, σκηνοθέτιδα)
  • Ομιλία του καθηγητή Μαργαρίτη Γιώργου (Πολιτική και Σύγχρονη Ιστορία του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης)
  • Απαγγελία ποιημάτων: Φουντούκη Αγγέλα (Ηθοποιός)
  • Μουσικό σχήμα

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Νέα για το "my school"

www.businesscomputingworld.co.uk

Ευχαριστούμε πολύ τη μαμά Κυριακή Φασιάδου που μας προώθησε την Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με τη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων των μαθητών και γονέων/κηδεμόνων από το ΥΠΑΙΘ στο πλαίσιο του Νέου Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος "my school" για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τα Γυμνάσια.

Το θέμα μας είχε απασχολήσει ιδιαίτερα την περσινή χρονιά και η Απόφαση της ΑΠΔΠΧ ήταν πολυαναμενόμενη!

Δείτε ολόκληρο το κείμενο εδώ.